Natuur op Madeira. (foto: Henny van der Wilt)
Natuur op Madeira. (foto: Henny van der Wilt) Foto: Henny van der Wilt

Bloemenrijk Madeira in Kesteren

KESTEREN - In de winter je al verheugen op de enorme bloemenpracht van het voorjaar en de zomer? Kom dan naar Kesteren op dinsdag 10 januari. Henny van der Wilt gaat bij Groei&Bloei Midden-Betuwe een lezing geven over het Madeira, een heuse 'wandeling' over het eiland.

Het eiland Madeira wordt ook wel Jardim Atlantico, de tuin in de Atlantische Oceaan, genoemd. Het is zo groot als de provincie Utrecht en ligt 700 km ten westen van Marokko. Het eiland is van vulkanische oorsprong en is zeer bergachtig. De hoogste top, die we ook beklimmen, is de Puico Ruivo met 1862 meter.
Er staan daar Boomheides van honderden jaren oud. De variatie aan planten is enorm, mede door de grote variatie aan biotopen. Velen zijn zelfs endemisch. Langs de kust en op de kliffen groeien veel Euphorbia’s en Huisloken.
Meer landinwaarts zijn de laurierbossen die tot 1300 meter hoogte voor komen. Zij hebben een beschermde status en zijn opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Deze Laurissilva (laurierbossen) is het grootst aaneen gesloten bos, zo’n 10.000 ha., ter wereld.

"Wij gaan op botanische tocht en ontdekken de Madeirese-, Canarische-, en  Stinkende Laurier. Tot slot bezoeken we de botanische tuin van de hoofdstad Funchal. Deze ligt op de oostflank van een berg, 300 meter boven de stad; met een prachtig uitzicht!

De tuin bevat zo'n 2000 soorten subtropische flora, exotische planten en inheemse flora. We bezoeken een prachtige Quinta( buitenplaats van rijke handelaren uit de 17e eeuw) de Palheiro gardens.
De orchideeëntuin Boa Vista en de gerestaureerde tuin Jardim Tropical da Quinta zijn ook zeer zeker een bezoek waard. Het wordt een kleurrijke wandeling over een bloemrijk eiland."

Dinsdag 10 januari, aanvang 20:00. Yuverta college, Industrieweg 4, Kesteren. Voor leden is deze bijzondere avond gratis, aan niet-leden vragen we een kleine bijdrage van 3,00 euro. (www.midden-betuwe.groei.nl)