Romeins Balsamarium met badhuisscenes aanzicht 1, 2de of 3de eeuw na Chr. (foto: Henk van de Velde)
Romeins Balsamarium met badhuisscenes aanzicht 1, 2de of 3de eeuw na Chr. (foto: Henk van de Velde) Foto: Henk van de Velde

Lezing in Streekmuseum in Ommeren

OMMEREN - Op maandag 9 januari komt Henk van der Velde vertellen over het grootschalige archeologisch onderzoek te Medel. De afgelopen decennia zijn in Medel twee grote bedrijventerreinen ontwikkeld. 

Dat heeft geleid tot veel archeologisch onderzoek waarbij prachtige vondsten naar boven zijn gekomen. Met de opgraving van vier grafvelden en vier nederzettingen is Medel, gelegen vlakbij Tiel, één van de best onderzochte stukjes Betuwe. Aan de hand van de vondsten zal een verhaal gepresenteerd worden over de geschiedenis van de plek, waar eens Romeinse soldaten kwamen, waar Friezen hun tijdelijk onderkomen opsloegen en waar Bataven het gebied opbouwden door nederzettingen, akkers en grafvelden aan te leggen. 

Tijdens de lezing zullen zowel vondsten gepresenteerd worden, alsook aandacht worden besteed aan nieuwe technieken zoals isotopenonderzoek en analyse van oud menselijk DNA. Resultaten hiervan bieden vaak verrassende inzichten, want wat deed iemand uit het huidige Turkije 1500 jaar geleden in Medel?

De avond begint om 20.00 uur. Voor leden van de Historische Kring Kesteren en Omstreken is de toegang gratis. Niet-leden betalen twee euro.