De na-oorlogse raadsperikelen in de Gemeente Lienden

'Er wor teveul gepruufd in de sportkantines'

LIENDEN - In de hoogtijdagen van de Boerenpartij in de Liendense raad, zo rond de jaren '70, posteerde Willem van Dee zich naast zijn familielid tevens fractievoorzitter, Dolf Verkuijl. Van Dee had duidelijk een eigen mening. Ook in de raad.

Door Piet Verwoert

Willem van Dee stemde nogal eens anders als zijn fractie voorzitter. Als Verkuijl: vóór riep, liet. Van Dee: tege horen. Dan stootte Dolf zijn familielid aan en zei hoorbaar: "Je moet vòòr stemmen." "Da maok 'k eiges wel uit. Ik zy tege." Uiteraard vermakelijk voor collega's en de publieke tribune.

Van Dee vond subsidie voor rieten daken maar niks. Veuls te mekkelijk. Da gif mar geld uit. Bij mijn op een van de schuure lig ôk riet. Ik stek d'r wel un gat in met de riek. Dan beur ik eiges ôk subsidie. Dat gaat niet Van Dee. Ik woon tegenover u. Ik kan zien als u een gat maakt in het rieten dak. De B.P-man liet zich niet zo snel uit het veld slaan. Da's gin punt, dan maok 'k aon d'n andere kant un gat. En dà zie de gij dan nie! Tromgeroffel. Daar kon Hoftijzer zelfs niet tegenop.

De voorzitter was nog niet van Van Dee af. Tijdens de rondvraag priemde zijn vinger weer in de lucht. De rasechte Betuwenaar stelde het gebruik van alcohol in de sportkantines aan de kaak. "Er wor daor veul te veul gepruufd, meneer de voorzitter. Da's concurrentie veur de café's in de darpe."

"Hoe weet u dat, heeft u een wedstrijd bijgewoond Van Dee?" "Neje, da nie. 'k het van heure zegge, mar ge kun d'r toch wel wat aon doen of nie. " "'t Heeft onze aandacht", aldus de voorzitter.

 .