Kerstfeest 2022.
Kerstfeest 2022. Foto: Rob Moret

Flappie leeft nog in Rhenen.

Algemeen

RHENEN - Eeuwen lang bezochten duizenden pelgrims de Cunerakerk in Rhenen. Zelfs kwamen pelgrims uit het buitenland. Ook afgelopen donderdag waren alle zitplaatsen in de Cunerakerk bezet en terecht. Klassiek aan de Rijn was het gelukt om het Nieuwe Philharmonie Utrecht naar Rhenen te halen. 

De uitvoering van Handels indrukwekkende Messiah onder leiding van Johannes Leertouwer was overweldigend prachtig. Een schitterend werk vol troost, hoop en kracht. Leertouwer staat als violist te midden van zijn koor. Na meerdere jaren met het trieste corona kunnen we nu weer genieten van de laatste week van het jaar. Een herder, herbergier, engelen en Jozef en Maria moesten zich klaar maken voor het kinderkerstfeest in de Cunerakerk. Rijdende langs de Rijn zag de herder nog nooit zo veel schepen aan de rede van Rhenen liggen. Onder het toeziend oog van de schippers knaagt  een bever een geweldig dikke wilg om. Ga eens kijken. Onder de braamstruiken pal naast Moeke scharrelde een vet konijn. Dit konijn overleeft de kerst. Met Flappie en... liep het in 1961 slechter af.

Op 9-jarige leeftijd kocht de herder zelf twee konijntjes op de markt in Rotterdam en kwam daar onverwacht mee thuis!
Op de Doelenwal werd een schapenhokje gemaakt. Op hooibalen in de kerk konden Maria, Jozef en een echte baby zitten. Het onderwerp van het kinderkerstfeest was: “Ga je mee op zoek”. In de zeer volle Cunerakerk was begeleiding van een kinderkoor. Vervolgens vertrokken allen naar buiten voor de zoek tocht. Op de Doelenwal ontdekten de kinderen de herder met zijn schapen.
Ook van de herbergier en de engelen kregen de kinderen de nodige informatie. Nadat de baby gevonden was, was deze kerst avond zeer geslaagd. Veel mensen bezochten de kerken en  veel anderen brachten deze dagen door bij familie en vrienden.

Helaas was dit geen kerstfeest zonder zorgen. Wij hopen op vrede tussen Oekraïne en Rusland.
Rob Moret