Keramiek in de hal van het gemeentehuis
Keramiek in de hal van het gemeentehuis Foto: 3JetFotografie

Winterporselein, winterkost en keramiek
in gemeentehuis Neder-Betuwe

OPHEUSDEN - Er is weer een nieuwe expositie in de vitrines van het gemeentehuis Neder-Betuwe in Opheusden. Na de mooie herfstexpositie van de scholen deze keer, hoe kan het ook anders: 'Winter!'

De kleine vitrine met het thema 'Winterporselein en winterkost! is ingericht met spullen van de Kringloop uit onze gemeente, die in hun winkels nog veel meer te koop hebben voor goede doelen.
In de andere vitrines staat keramiek dat is gemaakt door Barbara van de Wetering en Bettie Elzenaar.

Bettie begon in 2003 te werken met klei en volgde bij bekende keramisten cursussen in handvormen. Ze maakte vele potten, vazen, schalen, beelden en urnen. Barbara kreeg jaren geleden haar liefde voor klei mee van haar tante Bettie. Sinds zo’n jaar of drie maakt ze op haar eigen draaischijf potten met deksels en flessen; in de afwerking gebruikt zij graag leer of zwerfhout. 

Op verschillende manieren zijn de keramieken voorwerpen afgewerkt. Met ‘raku en pitfire stook', Bettie en Barbara vinden dat de spannendste en mooiste stooktechniek waarbij vuur, rook en toeval een grote rol spelen. Er zijn ook werkstukken die zijn geglazuurd; dat gebeurt in een elektrische keramiekoven; een proces waarbij het eindresultaat enigszins is bij te sturen.

Nieuwsgierig? Kom kijken tijdens de openingstijden van het gemeentehuis aan de Burgemeester Lodderstraat 20 in Opheusden. Een flyer met uitleg bij de werkstukken en de prijs is beschikbaar.