De na-oorlogse raadsperikelen in de gemeente Lienden

'Burgemeesterschap geen ere-baan meer'

LIENDEN - Op 1 juni 1967 beleefde de gemeente Lienden de feestelijke installatie van burgemeester Hoftijzer. De eerste burger werd toegesproken op de raadszaal. Zelf kwam hij ook aan bod. Hij beloofde dat hij de mouwen op zou rollen.

Piet Verwoert

Bart van Blijderveen had werk gemaakt van de installatie-rede, die 1e juni 67. "Het burgemeesterschap is geen erebaan meer." De loco kon het weten. "Elke gemeente worstelt met talrijke problemen. We hebben de vaste overtuiging dat u met inzet van uw krachten eventuele problemen te lijf zult gaan." 

Bart had een verlanglijst opgesteld: Aanleg riolering en de bouw van 67  woningen in de Molenboomgaard. Hoog op lijst stond de aanleg van een zwembad. Bart sprak ook geruststellende woorden. "In de vergaderingen van het college van B en W. heerst een vriendschappelijke sfeer." Vervolgens hing Bart de ambtsketting om de nek van Hoftijzer. 

Na diverse andere sprekers nam de nieuwe burgemeester zelf het woord. "Goed dat er een portefeuilleverdeling is binnen het college. Hij beloofde de mouwen flink op te rollen. Hoftijzer nam al vast een voorschot op de eerste raadsvergadering. "De rondvraag na vergaderingen is best belangrijk. Maar niet bedoeld om kleine onbelangrijke zaken aan te kaarten." Niet iedereen begreep deze hint. Tijdens de vergadering van 28 juni waarschuwde raadslid Willem Ruiterkamp dat hij een gemeentewerkman had gezien, die met een krabbertje onkruid aan het weghalen was. "Daar zijn betere, modernere hulpmiddelen voor." De voorzitter beloofde zuchtend dit door te geven.