De na-oorlogse raadsperikelen in de gemeente Lienden

Jo Hoftijzer belooft de mouwen op te stropen

LIENDEN - Een feestelijke dag, die 1e juni 1967. Jo Hoftijzer werd geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Lienden. In een limousine met open dak bezochten de eerste burger en zijn echtgenote diverse locaties in de dorpen Lienden, Ommeren en Ingen. In de raadzaal hing wethouder Bart van Blijderveen de nieuwe burgemeester de ambtsketting om. In zijn toespraak beloofde Hoftijzer, dat hij de mouwen flink zou opstropen.

Door Piet Verwoert

De hoofdmoot van de agenda van de raadsvergadering van 23 mei 1967 bestond uit het bespreken van de installatie van J.C. Hoftijzer. De op 25 februari 1917 geboren Watergeus ( Brielle) nam op 1 juni het roer over van loco Bart van Blijderveen. Hoftijzer had een ambtelijke ondergrond. Hij begon op de afdeling financiën in Gorinchem. Na de functie van secretaris/gemeente-ontvanger van Noordgouwe/ Zonnemaire op Schouwen-Duiveland, werd hij burgemeester van Schoondijke ( Zeeuws-Vlaanderen). Hij was daar burgemeester van 1960 tot 1967.

De installatie werd grondig voorbereid. De raad ging vlot akkoord met het reeds opgestelde programma. De intocht zou plaatsvinden in een open rijtuig. In de drie dorpen stonden commissies van ontvangst, bestaande uit raadsleden, klaar om het echtpaar te begeleiden. De dochter van het raadslid, Kees van Beusichem, Marianne, mocht mevrouw Hoftijzer bloemen aanbieden. 's Avonds zou er een groot defilé worden gehouden. Besloten werd dat de installatie 2000 gulden mocht kosten. (wordt vervolgd)