30 aug. 2022. Lepelaar met helaas maar vijf ringen! (foto: Henk van der Kooij)
30 aug. 2022. Lepelaar met helaas maar vijf ringen! (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Tweehonderdste stukje door vogelkenner Henk van der Kooij!

Vreemde vogel lepelt achter het net!

RHENEN - De lepelvogels hadden dit jaar in onze regio door de langdurige droogte meer plekken met ondiep water dan anders waar ze voedsel konden zoeken. Zo zag ik eind augustus foeragerende Lepelaars in de gracht bij Fort De Spees (onderdeel Grebbelinie). 

Door Henk van der Kooij

Op 30 augustus zelfs vijftig, waaronder een vogel met ringen! Maar de vogel waadde al lepelend (= maaiend met open snavel) in het water. Dus moest ik zo foto’s maken dat de ene keer de rechter- en de andere keer de linkerpoot boven water uitkwam. Dit is gelukt. 

De vogel droeg rechts drie ringen: een aluminium, een grijswitte en een gele. Links twee: een zwarte vlag en een witte. Vol verwachting de gegevens opgestuurd naar Werkgroep Lepelaar. Maar wat een teleurstelling: de vogel miste links een ring en was daardoor toch niet te identificeren. 

Mijn klomp brak bijna toen ik deze uitslag las. Ik was die dag hier niet alleen aan het vogels spotten. Peter Pfeifer uit Rhenen stond ook van het lepelvolkje te genieten en maakte van mij, als vreemde vogel, ook foto’s. Daar dit stukje mijn 200ste is in deze krant, plaats ik naast de geringde Lepelaar ook een foto van die vreemde vogel. 

Wat een voorrecht dat ik als Koninklijke vogelaar – vogelaar van de Schepperkoning – al zo veel stukjes heb mogen aanleveren aan Hét  Gemeente Nieuws! Wel moet ik helaas opmerken dat deze vreemde vogel in dit geval achter het net lepelde doordat één ring werd gemist.

Afbeelding