De na-oorlogse raadsperikelen in de gemeente Lienden

Felle tegenstand

tegen christelijke school in Lienden

LIENDEN - In november 63 deed de stichting Christelijk Onderwijs een poging om een bijzondere school voor het gewoon lager onderwijs te realiseren. Felle tegenstand in de raad.

Door Piet Verwoert

In november 63 deed het bestuur van de stichting Christelijk Onderwijs in Lienden het verzoek om een bijzondere school voor gewoon lager onderwijs te starten. We kunnen niets anders doen dan medewerking verlenen. De betreffende aanvraag voldoet aan alle eisen. Ook het aantal leerlingen is voldoende, aldus voorzitter Vos. 

De raad voelde absoluut niets voor bijzonder onderwijs. Wethouder Ot van Ewijk stak van wal. Ik ben een felle tegenstander van christelijk onderwijs. Niet van christelijk onderwijs in het algemeen, maar wel in onze gemeente. Hij had gehoord, dat er bij wervingsacties tegen de openbare school was geageerd. Van Steenis had hier zelfs bewijzen voor. 

Bart van Blijderveen zei vierkant tegen het voorstel te zijn. Op de openbare school wordt godsdienst onderwijs gegeven. Ik ben bang voor tweedracht in het dorp. Jacob van der Lee stelde dat de raad niks te maken had of iemand uit overtuiging kinderen naar een bijzondere school stuurt. Dirk de Haas was voor christelijk onderwijs. Maar niet in Lienden. Niet noodzakelijk. Er wordt godsdienstonderwijs gegeven op de B.K.-school. Bovendien is er de catechisatie. Bij stemming was het duidelijk. De raad bleek tegen christelijk onderwijs in Lienden (9 tegen 2 voor). De stichting ging in hoger beroep bij G.S.

De zaak werd gewonnen. De Eben Haezerschool ging in 1965 van start. Er kwamen drie noodlokalen aan de Rembrandt van Rijnstraat. In 1976 kwam, na een forse uitbreiding van het aantal leerlingen, een nieuwe school.