Tuin Stadsmuseum Rhenen.
Tuin Stadsmuseum Rhenen. Foto: Rob Moret

Stadsmuseum Rhenen, onweer op de Grebbeberg

Algemeen

Sabeltandtijgers loerden hier ooit naar een prooi. Tijdens de voorlaatste ijstijd, 130 duizend jaar geleden, werd de Grebbeberg opgestuwd door een gigantische ijslob. De Romeinen trokken via Kesteren naar Katwijk. Ten zuiden van Rhenen lag een moeras, de Mars. Na inpoldering groeien hier de lekkerste kersen van Europa!

Rhenen met Cuneratoren, stadswallen en molen is al ruim 750 jaar een stad. In het stadsmuseum zijn veel vondsten uit het verleden te zien. Ruim een eeuw geleden trok onweer over de Grebberg. De dominee op de preekstoel in Opheusden werd getroffen door de bliksem.
Augustus 1925 kampeerde Henk Moret uit Rotterdam tijdens een hevig onweer op de Grebbeberg. Borculo werd getroffen door een cycloon. In 1953 verbleef Rob met een jeugdgroep op kampeerboerderij Happy Landing in de Nude. Een hevig onweer barstte los boven het bos tijdens een speurtocht. Aan de rand van het bos werd er geschuild in een Rietveldfabriek. Han Knaap maakte er prachtig keramiek. Uniek mooi geglazuurd porselein, volgens mijn moeder. Een ‘zondags’ servies werd aangeschaft en ging mee naar huis.

Han was een bijzondere kunstenaar uit Amsterdam. Nu is alles wat hij maakte te zien in het museum. Onder leiding van de spontane directeur Maike Woldring is het gelukt om het 17de eeuwse karakteristieke stadsgezicht van Rhenen, van Jan van Goyen aan te kopen. Dit internationale topschilderij is nu te bewonderen in het stadsmuseum Rhenen. 

In de sfeervolle museumtuin is het genieten met een kopje koffie van het carillon van de Cunerakerk. Altijd iets te beleven in ons Stadsmuseum Rhenen. (Rob Moret)

Stadsmuseum Rhenen uniek mooi.