De na-oorlogse raadsperikelen in de gemeente Lienden

Ambtswoning toch naar Dokter Guepinlaan

LIENDEN - Halverwege het jaar 54 was er geen ambtswoning. .De hoogste tijd! Er kwam een voorstel om in Lienden te gaan bouwen. Afgekeurd. Het werd uiteindelijk de Dokter Guepinlaan in Ommeren.

Door Piet  Verwoert

Op 14 september 54 opende burgemeester Vos zelf het debat over een ambtswoning. Omdat zo'n woning niet alleen voor mij, maar ook voor mijn opvolgers is bestemd, voel ik me wat minder bezwaard. Het college van B en W had een perceel langs de Ommerenveldseweg in het vizier. De grond was in eigendom van het Fonds Hulpbetoon. Die optie ging niet door. Van Ommeren was voor een locatie in Lienden. "De bevolking is hier ook voor." Geen steun.

Op 29 dec. '54 werden er zaken gedaan. De ambtswoning kwam aan de Hoofdstraat (nu Dokter Guepinlaan) De familie Van Ommeren was bereid het perceel grond naast bakker Van Voorthuizen te verkopen. Over de prijs werd (nog) niet gesproken.

Op 1 febr. 55 wèl. Het bewuste perceel werd aangekocht voor 3150 gulden. Er werd een krediet verleend van 40.000 gulden voor de bouw. De architect werd ir. Van Mourik uit Velp. Het krediet bleek echter onvoldoende. Er kwam ondermeer nog een garage bij Ged. Staten hebben de verhoging al goedgekeurd, aldus Vos. De raad was mild. Op 27 okt. '55 was alles rond.

Op 17 juni 1958 kwam de tuin rond de woning van Vos nog  ter sprake in de raad. Overigens niet alleen deze tuin. Ook die van de gemeentesecretaris Baars en die van Boskaljon. De tuinen zouden worden onderhouden door gemeentewerken had Gerritsen horen vertellen. De werklieden worden netjes privé betaald, liet Vos horen.
U treft geen blaam. 't Zijn dus roddels, vond Gerritsen...