Cunera toren aan de Rijn. (foto: Rob Moret)
Cunera toren aan de Rijn. (foto: Rob Moret) Foto: Rob Moret

Rhenen, parel aan de Rijn

RHENEN - Rembrandt van Rijn hoorde al eeuwen geleden in Amsterdam, hoe mooi Rhenen was. Hij moest veel moeite doen om hier te komen en een aantal prachtige schilderijen te maken. De Grebbeberg, Rijn en Rhenen met Cunera toren en stadspoort hadden zijn aandacht. Ook andere kunstenaars wisten Rhenen te vinden. 

Muntmartre, mijn ogen begonnen al te glinsteren toen ik het affiche zag. Monumentendag, wat was er weer veel georganiseerd onder leiding van Ester LammersvdLinden. Moeten de wieken van de molen weer gaan draaien? Steun dit doel met een bijdrage als u dat vindt.
Uniek van de Cuneratoren is dat hij niet in het centrum van de stad ligt, maar vlak bij de Rijn. Spelers van Rhenus voetbalden vroeger aan de voet van de toren in de gemeentewei. Soms stonden de doelpalen een meter onder water en werd de wedstrijd afgelast.

Nog niet zo lang geleden werden er foto's gemaakt van winterse taferelen met Cuneratoren op de achtergrond. Iedere keer weerklonk het carillon. Bijna iedereen genoot van een prachtige zomer. Een enkele bui was beter geweest. In ruim 60 jaar had Rob niet meegemaakt dat hij in september in de Rijn zwom met uitzicht op de Cuneratoren. Zwemmen  tussen de kribben. Velen genoten deze zomer van de strandjes aan de Rijn. 

In Wageningen staat een bord: afval graag meenemen naar huis. Het prullenbakje, dat aanwezig is, kan beter worden weggehaald. Veel goedwillende badgasten deponeren nu, na aangenaam verpozen, hun afval buiten deze prullenbak. Ook wordt er gevist aan de voet van de Cuneratoren. Er worden  vissen gevangen van bijna twee meter. De Blauwe Bever doet Rhenen vaak aan. (Rob Moret)

Cunera toren aan de Rijn
Zwemmen voor Cunera toren
Cunera oren aan de Rijn