De na-oorlogse raadsperikelen in de gemeente Lienden

Engelhard hoofd Burg. Kampschool

geen enkel probleem voor raad

LIENDEN - Aan onderwijszaken werd door de raad veel tijd besteed. Er ontstonden nogal eens felle discussies over 't benoemen van personeel. Zo niet bij de benoeming van G.J. Engelhard tot hoofd van de Burg. Kampschool.

Door Piet Verwoert

G.J. Engelhard was al 27 jaar aan de B.K.-school verbonden als onderwijzer. Voorzitter Vos hield tijdens de raad een pleidooi voor de man. U zult zeker geen spijt hebben als u Engelhard benoemt. De raad was het hier nu eens direct mee eens die 4e januari 1958.

Prins Bernhard

Benoemen van onderwijzers was af en toe erg moeilijk voor de raad. Op 18 september 1939 moesten er twee benoemd worden voor de lagere school in Ingen Dat werd me een tafereel zeg. Ene juffrouw Franke scoorde hoog bij de raad. Veel minder bij het college. De proefles in Waardenburg was totaal mislukt. Raadslid Berends probeerde het tij te keren. Toen zij proefles gaf passeerde juist Prins Bernhard. De kinderen waren erg onrustig. Van Ommeren was het hier mee eens. Zij beviel ook erg goed in Ommeren, vonden beiden. Niets hielp. Burgemeester Houtkoper werd ongeduldig. Er kwam een stemming. Vier raadsleden wilden de zaal uitlopen. We zijn tegen. Dan hoeft u nog niet de zaal uit te lopen, vond Houtkoper. Er werden twee krachten benoemd. Franke was daar niet bij.

In oktober '65 moest er een lerares benoemd worden in Ingen. Twee sollicitanten. Een bleek ongeschikt. Nummer 2 had het volle vertrouwen, bleek in de vergadering van 29-6 '65. Er was maar één maar. Het meisje was R.K. Maar niet al te fanatiek schreef gemeentesecretaris Baars in het voorstel. Dat scheelde. Mej. Stam uit Haarlem werd benoemd. Zij kreeg 9 van de 11 stemmen.