Anne Kroeze achter het stokkenklavier.
Anne Kroeze achter het stokkenklavier. Foto: Anne Kroeze

Stadsbeiaardier van Emmeloord geeft concert op beiaard van Cuneratoren

Algemeen

RHENEN - Op zaterdag 17 september geeft Anne Kroeze, stadsbeiaardier van Emmeloord, een concert op de beiaard van de Cuneratoren. Anne Kroeze haalt hiermee zijn door de hittegolf uitgestelde concert in.

Oorspronkelijk stond dit concert gepland in augustus, maar toen liep de temperatuur hoog op. De doorzichtige beiaardcabine wordt dan een soort broeikas en de bespeling kon daardoor niet op een verantwoorde manier plaatsvinden. Gelukkig dat het concert nu kan worden ingehaald.

Anne Kroeze speelt bekend klassiek – Bach, Mozart, Schubert, Rossini, Gilbert, Gershwin en Tchaikovsky.  Allemaal muziek die niet voor het veel oudere instrument beiaard geschreven is, maar hiervoor wel geschikt gemaakt is, in veel gevallen door Anne zelf.

Iedere beiaard heeft een eigen karakter en de Rhenense beiaard is zeker geen standaard instrument.  Het is de enige nog complete beiaard met klokken en klavier van de firma van Bergen uit Heiligerlee. Anne Kroeze heeft al vaker in Rhenen gespeeld en kent het instrument. Hij speelt er graag op.

De beiaardconcerten zijn gratis en in de nabijheid van de toren overal goed te horen.  De tuin van het Stadsmuseum is open om te luisteren en voor een hapje en een drankje. Na afloop van het concert huldigen we daar de beiaardier en kunt u napraten over het concert.

De beiaardconcerten worden mogelijk gemaakt door vrijwilligers en donateurs van het CuneraGilde, door de Gemeente Rhenen, het Cultuurplatform en het Stadsmuseum. Dit is het laatste zomer-carillonconcert dit jaar. Het concert is van 16.00 uur tot 17.00 uur.