Bep en Mientje en twee van hun kleinkinderen.
Bep en Mientje en twee van hun kleinkinderen.

Opheusdens frietmonument ‘De Bomneus’ gaat sluiten

OPHEUSDEN - Bep Hendriksen en zijn Mientje hangen de schort aan de wilgen. 'De Bomneus', de legendarische friettent uit Opheusden gaat sluiten. Zij runden 38 jaar dit Opheusdens frietmonument. Als je binnenkomt in de cafetaria lijkt het of de tijd heeft stil gestaan. De balie van schrootjes kan een op een naar het Openluchtmuseum onder de noemer van 'Opheusdens cultureel erfgoed'.

Door Jan Woldberg

Bep: “Voor ons geen zichtbalie maar lekker ouderwets, omdat onze vaste klanten, vooral de boomkwekers, toch wel weten wat ze willen bestellen."

Volgens Bep maken zij de ultieme berenhap, maar ook de lekkerste friet van Opheusden en omstreken. ‘Daarom hebben wij veel vaste klanten, die niet zaten te wachten op allerlei exotische hapjes. Maar aan alles komt een eind, en Bep en Mientje willen wat meer tijd voor kinderen en kleinkinderen. 

Bep kijkt met voldoening terug op de beginjaren toen de cafetaria een soort jongerencafé was voor onder andere de kerkelijke jongeren, die niet naar de kroeg mochten, maar volgens hun ouders bij De Bomneus in veilige haven, waren omdat Bep geen bier schonk.

Veel jongeren vonden onder de klanken uit de jukebox, met onder andere De Havenzangers, de ware. Maar ook werden fanatiek wedstrijden uitgevochten op het tafelvoetbalspel.
Bep "Jongeren zien wij helaas bijna niet meer, want die zijn in de weer op de spelcomputer, mobieltjes en in de zuipketen."

Bep en Mientje kijken terug op een geweldige tijd en bakken nog een tijdje door in de verwachting dat een actieve ondernemer de zaak wil overnemen.