Na-oorlogse raadsperikelen in de gemeente Lienden

PvdA opnieuw buitenspel gezet

LIENDEN - De vlag ging uit bij de PvdA na afloop van de gemeenteraadsverkiezingen in 1958. De fractie haalde 1 zetel meer binnen (van 3 naar 4). Volgens fractievoorzitter Gerritsen de hoogste tijd voor een wethouderspost. De raad besliste anders. De PvdA werd opnieuw buitenspel gezet. 

Door Piet Verwoert

De fractievoorzitter van de PvdA, K. Gerritsen, legde voor de vergadering begon op 2 september 1958 een verklaring af. Hij stelde dat 5 jaar geleden tijdens de wethoudersverkiezingen een kandidaat van de PvdA-fractie naar voren was geschoven. We hadden daar democratisch gezien ook recht op. De raad werkte toen niet mee las Gerritsen voor. Tijdens de verkiezingen dit jaar kwam de PvdA opnieuw sterk naar voren. De fractie steeg van 3 naar 4 zetels. Gerritsen: "We hebben nu contact gezocht met de overige fracties. Zonder resultaat. We zijn niet gerust op de uitslag van deze verkiezingen." 

Dat had de fractievoorzitter goed ingeschat. Bij de verkiezing van wethouder nr. 1 bleek dat er op A.G. van Steenis 6 stemmen waren uitgebracht. K. Gerritsen kreeg er 4. Er was 1 blanco stem. Van Steenis dus wethouder. Voor de 2e wethouderspost stemden liefst 7 leden op de Ingenaar Bart van Blijderveen. De PvdA 4. Van Blijderveen dus wethouder.
Gerritsen: "Men heeft weer een groot deel van het kiezerskorps aan hun diverse laarzen gelapt. Geen beste zaak. De verstandhouding is de laatste jaren nog goed geweest. Als die nu achteruit gaat, kunt u ons niets verwijten." De PvdA  moest nog even wachten. Pas in 1962 kreeg men in de persoon van Ot van Ewijk een wethouder.