12 aug. 2022 Ochten. De langsnavelige Watersnip, prachtig spiegelend in het ondiepe water, houdt de omgeving goed in de gaten.
12 aug. 2022 Ochten. De langsnavelige Watersnip, prachtig spiegelend in het ondiepe water, houdt de omgeving goed in de gaten. Foto: Henk van der Kooij

Langsnavelige steltloper bij Ochten

Algemeen

OCHTEN - Weer terug van weg geweest. In nadere streken, hetzij in ons land, hetzij in het buitenland, valt veel te bewonderen. Is er ook van veel natuurschoon te genieten. Maar Oost west, thuis best: waar men ook heen gaat, bij terugkeer vindt men het  toch in het eigen land of de eigen streek het best. 

Door Henk van der Kooij

We worden allemaal gestempeld door de omgeving waarin we opgroeien. Na de vakantie op 12 augustus ’s ochtends in de Buitenpolder bij Ochten geweest. Iedereen weet dat het water in de rivieren erg laag staat, zo dus ook in de plassen langs de rivieren. De binnenplas in de Buitenpolder kent nu veel ondiep water en een slikrand ideaal voor steltlopers: een klein stukje wadden bij Ochten! 

Al gauw zag ik vanaf het klompenpad 3 voedselzoekende Grutto’s. Verder: Kievit, Scholekster, Kleine Plevier, Witgatje, Kemphaan en Watersnip. Op de foto ziet u de Watersnip, een  middelgrote steltloper van globaal 25 cm. Heel kenmerkend zijn de buitenproportioneel lange snavel (circa 7cm), korte poten en gestreepte kop en lichaam. Alle vogels zijn allemaal gelijk, maar elke keer als ik deze vogel zie, is het weer genieten. Vaak verblijven ze in dekking en worden dan over het hoofd gezien. Deze vogel kreeg ik in de kijker vanaf het klompenpad. Verticaal borend in het ondiepe water met zijn lange snavel met tastzintuigen - te zien valt er niets. De ogen prachtig aan weerszijden van de kop om gevaar tijdig waar te nemen. Wat een beauty!