De ruïne van de boswachterswoning.
De ruïne van de boswachterswoning. Foto: Willy Hoorn

Grensstad Rhenen en Koningstafeldelen veel gezamenlijke geschiedenis

Algemeen

RHENEN- Het einde van de excursies over de Grebbeberg is vaak het hoogtepunt. De Koningstafel ligt op het hoogste punt van Rhenen en het is ook een plek waar belangrijke Rhenense historie samenkomt.

Stad en berg zijn met elkaar verbonden. Dat hoor je in de verhalen die gidsen van het Cuneragilde vertellen op stadswandelingen, torenbeklimmingen en op schoolexcursies over het slagveld van 1940.

De Koningstafel heeft een blikvanger: de voormalige boswachterswoning. Een 19e-eeuwse ruïne met nep-kantelen. Die leidt de aandacht af van waar je hier staat: namelijk in de oudste en grootste en walburg van ons land. Een archeologisch monument dat er rond het jaar 700 al stond.

Dat is alles wat we er tot nu toe zeker over weten. Theorieën zijn er genoeg, archeologen zijn nieuwsgierig, maar diepgravend bodemonderzoek is nooit gedaan. De gidsen leggen je graag uit waarom.

De andere blikvanger is het fenomenale uitzicht over Rivierenland. Wie deze walburg ooit bouwden, als ze veiligheid zochten wisten ze goed wat ze deden. De wallen en grachten in het noorden lijken een onneembare vesting. In het zuiden eindigde de steile afgrond in een gebied vol plas en dras. Laat de vijand maar komen.

De walburg past in de historie van Grensstad Rhenen. Hier is het vooral de geografische grens: hoog en laag, water en land. In de middeleeuwse stadskern vertellen gidsen over groei, bloei, strijd en over die opmerkelijke Cunera.

Excursies naar Koningstafel zijn woensdagavond in augustus en op 7 september. Start 19.30 uur. Reserveren: 06 33362264. Kosten: 5 en 2 euro tot en met 12 jaar. Info: cuneragilde.nl.