Na-oorlogse raadsperikelen in de gemeente Lienden

Politiebureau op locatie Griebus

LIENDEN - De 1100m2 grond, die deel uitmaakte van het bekende 'Griebus-complex' aan de Volgelenzangseweg/ Voorstraat, werd verkocht aan het Rijk voor 9 gulden per m2. Een hamerstuk voor de raad op 11 oktober 1960. De tien woningen werden gesloopt.

Door Piet Verwoert

In 1857 liet de diaconie van de hervormde gemeente Lienden tien arbeiderswoningen bouwen op de hoek Vogelenzangseweg/Voorstraat. De diaconie leende 3200 gulden bij Baron van Brakell. In 1922 verkocht de Hervormde Kerk dit monumentale pand aan het Fonds Hulpbetoon.

In de tien woningen hebben diverse karakteristieke huurders zich vele jaren thuis gevoeld. In Meerten kende men alleen de bijnamen van de bewoners. Ze betaalden drie kwartjes per week als huur. Men had  geen radio of  t.v. En al helemaal geen lap-top of telefoon. De bewoners als Luutje d'n dominee, Hompus, Pie, de Spitskont, Miro (van Hattem) en Jan Boerenkool vermaakten zich best.

Een van de bewoners Luutje kon bar goed zingen. Hij trok op nieuwjaarsdag langs de huizen in Meerten. Dan liet hij zalig nieuwjaartje horen. Jan Boerenkool had een orgeltje. Daar speelde hij op voor alle medebewoners onder de lindeboom. Ook 's winters bij een kacheltje. Jan stookte dat ding roodgloeiend.

De woningen raakten echter in verval. Even maakte het garagebedrijf Van Ommeren nog plannen om daar een bedrijf te vestigen. De raad besloot op 11 oktober 1960  het Griebus-complex te verkopen aan het Rijk. Op het terrein werden een politiebureau en twee dienstwoningen gebouwd. Geraamde bouwkosten 104.000 gulden. De R.P.-groep Lienden nam het bureau in april 1963 in gebruik. Nu is er het administratiekantoor Van Blijderveen.