Afbeelding
Foto:

Met Moluks internationaal toernooi komt droom uit

OPHEUSDEN - De wens van de Molukse vechtvlieger Joyce Manusiwa om een internationaal vechtvliegertoernooi in Opheusden te organiseren is afgelopen zaterdag in vervulling gegaan. 

Door Jan Woldberg

Joyce uit Opheusden is al jaren toonaangevend in de vechtvliegerwereld. Hij won diverse prijzen en werd in Nederland de ambassadeur van deze sport. Vanuit alle Molukse wijken, maar ook vanuit Brazilië en Frankrijk en Duitsland waren 42 vliegervechters, met hun hele familie, massaal naar Opheusden gekomen om te strijden om de felbegeerde titel. 

Joyce is trots dat hij zoveel toppers heeft weten te halen, maar het was kantje boord. “Ik ben overal langs geweest voor een geschikte locatie tot ik uiteindelijk Jan Vermeer (ambtenaar Neder-Betuwe) trof en met ons meedacht. Maar ook burgemeester Jan Kottelenberg en grondeigenaar Evert Vervoert ben ik zeer erkentelijk omdat ik met hun hulp uitkwam bij de geschikte locatie aan de Tolsestraat.” Evert kwam zelf ook nog even kijken en liet weten dat hij een zwak heeft voor de Molukse gemeenschap en daarom graag zijn terrein beschikbaar stelde.

Onder een stakblauwe lucht werden om 11.00 uur de vliegers opgelaten. Vervolgens waren er bloedstollende lucht gevechten, waarbij alle technieken om de tegenstander uit de lucht te halen, uit de kast werden gehaald. Na een enerverende middag werd de Tadjanbokaal in het gebouw van de duivenvereniging uitgereikt aan de Braziliaan Leonard Farina. Manusiwa kijkt tevreden terug op deze geslaagde dag en hoopt dat dit stukje cultureel erfgoed niet verloren gaat.