Na-oorlogse raadsperikelen in de gemeente Lienden

Perzisch lopertje voor burgemeester Kamp

LIENDEN - Op 21 augustus 1942 begon C.M.B. Kamp in Lienden. Tot september 1953 was hij burgemeester. Een bewogen periode. De oorlogsperiode kwam hij niet zonder smet door. In de raadsvergadering van 29 mei 1954 werd er officieel afscheid genomen. Afscheidscadeau: een Perzisch lopertje.

Door Piet Verwoert

Op 21 augustus 1942 werd Kamp burgemeester van de gemeente Lienden. Dat was hij al van Maurik. Hij werd op 6 november '44 ontslagen door de General Komissar für Verwaltung und Justiz. In de oorlogsperiode werd hij waargenomen door de wethouder Teunis Berends. Maar Berends mocht niet lang genieten van deze erebaan. H.de Morree ( NSB-er) verving hem.

Na de oorlog is wethouder D van Beekhoff  nog even waarnemend burgemeester geweest. Kamp kwam terug. Tijdens de vergadering van 31 december 1945 vertelde Kamp dat hij onder moeilijke omstandigheden de oorlog had doorgebracht. "Ook na de bevrijding was het voor mijn gezin en mij moeilijk. We moeten niet doorgaan met haatgevoelens die in bezettingstijd zijn gekweekt. Ik erken dat mijn houding niet altijd de juiste was. De spanningen zijn nu voorbij." 

De raad ging niet op zijn oorlogsverleden in. Vast staat wel dat hij de Duitse verordeningen strikt heeft nageleefd. Hij gaf de naam van het Joodse gezin in Lienden door. Dit koste het Joodse meisje Ellie Frank het leven. Zij werd door hem en een politieman naar Den Haag gebracht. Het eindstation was Auschwitz. Kamp nam in de raad van 29 mei 1954 afscheid. Hij was 65 jaar. Loco-burgemeester Van Steenis roemde de inzet van Kamp. Namens de raad kreeg hij ondermeer een Perzisch lopertje. Hij verhuisde naar Nijmegen.