Na-oorlogse raadsperikelen in de gemeente Lienden

Villa-terrein in Ommeren afgekeurd

door gedeputeerde staten

LIENDEN - De laatste jaren schieten woningen als paddestoelen uit de grond. Het bouwplan Kroonheuvel in Ommeren nadert zijn voltooiing. Rond de jaren '50 wilde het toenmalige college van B. en W. De Kroonheuvel al bestemmen als 'villa-terrein'.

Door Piet Verwoert

G.S van Gelderland was in de jaren '50 niet enthousiast over de plannen van de gemeente Lienden. Men onthield de goedkeuring voor de bouw van villa's in Ommeren.  Op 1 oktober 52 deelde Kamp dit besluit mee. Niet iedereen vond dit spijtig. Raadslid De Haas vond het prima dat het college en trouwens ook het meerendeel van zijn collega's de kous op hun kop kregen. Hij bleek een fel tegenstander van het villa-plan.  

Er wonen in Ommeren hardwerkende kleine boeren. Die hebben niks aan zo'n plan. Ook een vreemdeling zal in Ommeren geen villa bouwen. De Haas zag het al voor zich. Als er van die villa's komen, zijn er zo van die bossages in de tuinen. Weg het fraaie uitzicht op landgoed Den Eng. "Nee, tot mijn genoegen gaan de plannen niet door." Na een uitvoerige discussie  werd echter besloten in beroep te gaan bij de Kroon om alsnog een gedeelte van De Kroonheuvel te bestemmen voor villa-bouw. En kijk anno 2022 eens.

Rivierbad Neder-Rijn

De stichting rivierbad Neder-Rijn (Ingen) bleek in juli 1953 met een exploitatietekort van liefst 217 gulden te zitten Kamp, zeker net als Hoftijzer later een fervent zwemliefhebber, hield een pleidooi voor het behoud van het bad. Wethouder Van Beekhoff steunde de voorzitter. De raad draaide de kraan open. Men kreeg flink wat subsidie. Men kon weer lekker een duik nemen.