Afbeelding
Foto: ANP

Extra huurverhoging voor scheefwoners lost 'probleem' niet op

REGIO - Ongeveer 7 procent van de bewoners van een sociale huurwoning in Nederland verdiende vorig jaar eigenlijk te veel. Deze zogenoemde groep scheefhuurders kan vanaf dit jaar maandelijks rekenen op een flinke huurverhoging, maar dit lost het 'probleem' volgens belangenbehartigers waarschijnlijk niet op.

In eerste instantie voldeden veel huurders nog wel aan de gestelde inkomenseisen, maar door de jaren heen zijn zij meer gaan verdienen, waardoor hun inkomen hoger werd dan toegestaan voor zo'n woning. Hierdoor worden zij als scheefhuurder gezien. Sinds 2022 mogen woningcorporaties de huur van deze scheefhuurders jaarlijks flink verhogen. Dit bedrag kan oplopen tot wel 100 euro per maand. Vanwege de coronacrisis werden de huurprijzen in de sociale sector vorig jaar niet verhoogd. 

Vorig jaar was circa 7 procent van de inwoners van de provincie Gelderland scheefhuurder. In 2012, het jaar van de eerste meting, was dat ongeveer 12 procent. De meeste scheefhuurders wonen in Noord-Brabant, daar stond vorig jaar zo’n 9 procent van de inwoners te boek als scheefhuurder. Zeeland telt met 5 procent relatief de minste scheefhuurders, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Huurders en Kopers

Door de extra huurverhoging gaat er meer geld naar woningcorporaties en andere verhuurders. Hierdoor kunnen zij de huur voor mensen met een lager inkomen laag houden. De overheid hoopt zo dat mensen met een hoger inkomen hierdoor naar een duurdere huurwoning of misschien een koopwoning verhuizen. Op die manier komen er weer woningen vrij voor mensen die nu op de wachtlijst van een sociale huurwoning staan.

"Wat Aedes betreft zouden die inkomensgrenzen in de huidige woningmarkt hoger mogen liggen", zegt Pluup Bataille van de vereniging van woningcorporaties. "Veel mensen met een inkomen net boven die grens, betalen immers de hoofdprijs in de vrije sector en kunnen geen woning kopen."

Huurders en kopers worden ongelijk behandeld

De Woonbond oppert echter voor het afschaffen van de inkomensafhankelijke huurverhoging. "Als de overheid toch wil dat mensen bijdragen aan maatschappelijke doelen zoals huisvesting, dan kunnen ze dat beter doen door middel van inkomstenbelasting in plaats van sociale huurverhoging", aldus woordvoerder Marcel Trip. "Huurders wonen in de regel altijd te goedkoop, maar kopers niet. Dat is een ongelijke behandeling."

Bij sociale huur geldt een maximale huurgrens van 763 euro. Deze is echter van toepassing op het moment dat de huurovereenkomst wordt aangegaan. Door de inkomensafhankelijke huurverhoging kan het dus zijn dat mensen bijna 1000 euro voor een sociale huurwoning betalen. "Als je al vindt dat mensen te goedkoop huren, dan is het raar dat de overheid niet kijkt naar wat ze betalen."

Wegpesten

De oplossing is volgens de Woonbond meer huizen bouwen. "Er is een groot tekort aan sociale huurwoningen, maar dat los je niet op door mensen met een hoger inkomen eruit te pesten." 

Aedes sluit zich hierbij aan. "Natuurlijk willen we dat sociale huurwoningen terecht komen bij de mensen waar ze voor bedoeld zijn. Maar het is logisch en goed dat sommige huurders een inkomensontwikkeling doormaken, we voeren geen beleid om hen daarna zo snel mogelijk uit hun huis te krijgen", aldus Bataille. "De ervaring leert dat de meeste mensen die meer gaan verdienen zelf op zoek gaan naar een groter huurhuis of een koophuis. In de huidige markt hebben mensen echter weinig alternatieven."

Afbeelding