De na-oorlogse raadsperikelen in de gemeente Lienden

Er hoeft geen klerk bij op de secretarie

LIENDEN - Door de precaire financiele situatie van Lienden waarin men in 1952 verkeerde, moest  bezuinigd worden. Niet zo'n klein beetje ook... Ook op het personeel van de secretarie.

Door Piet Verwoert

Tijdens de raadsvergadering van 10 juni (verlate begrotingsvergadering) kwam uitgebreid de precaire financiële situatie aan de orde. Een invoering van wegenbelasting moest het gat in de begroting dichten. Ook een personeelsuitbreiding op de secretarie stond op de agenda. Er ging een klerk weg vanwege trouwplannen. De raad vond dat er allemaal volwassen mensen op de secretarie werkten. Als er zoveel werk te doen is, kunnen ze wat langer werken. Er hoeft geen klerk bij als mejuffrouw Van Dam vertrekt. Gemeentesecretaris Jan Baars probeerde het nog op een tactische manier. Onder de raad waren er nogal wat agrariërs. Ook op de boerenbedrijven komt er steeds meer papierwerk. Iedere zakenman heeft z'n eigen boekhouder. Er kwam een stemming. Van Ommeren kreeg drie collega's mee. Bovendien stemde Job van de Lee blanco. Voorlopig geen nieuwe ambtenaar.

Hagelramp

Anno 2021 en 22 zijn er enorme buien. Op 6 juni 1952 trof een ongekend felle hagelbui Lienden en Kesteren. Een ramp voor onder meer de vele fruittelers. Zelfs het blad was van de bomen gehageld. De oogst was totaal vernield. Tijdens de vergadering van 10 juni deelde voorzitter Kamp mee, dat er een hagelrampcomité Lienden-Kesteren was gevormd. Dit comité moest zorgen dat geld binnen kwam voor de getroffen fruittelers. "Er is ook al een beroep gedaan op het rampenfonds en het nationaal fonds voor bijzondere noden te Den Haag", aldus Kamp.