De na-oorlogse raadsperikelen in de gemeente Lienden

Lienden krijgt nieuwe openbare school

LIENDEN - De oude openbare lagere school, achter de Ned. Herv. Kerk aan de Papestraat kreeg bij bezoek van de inspecteur van het lager onderwijs de kwalificatie: slecht, somber en gevangenisachtig. 

Door Piet Verwoert

In maart 1950 moest de raad het principiĆ«le besluit nemen over een te bouwen nieuwe lagere openbare school. Het college van B.en W nodigde voor deze gelegenheid de inspecteur van het lager onderwijs uit. Hij had tijdens zijn bezoek aan de oude school, ook de hoofdinspecteur meegenomen. Dit zware geschut uit de onderwijswereld, was snel klaar met de keuring: 'De school verkeert in een zeer slechte toestand'. Inspecteur Van de Bosch dikte het voor de raad nog eens aan. Hij hield een uitvoerig pleidooi voor een nieuwe school. 

Het college had een offerte laten maken voor het opknappen van de oude school. Kosten tussen de 40 en 50 mille. De bouw van de  nieuwe school werd begroot op 90 mille. "Het gebouw", aldus Kamp, "komt naast de Papestraat te staan. Tussen het woonhuis van Stam en de oude boterfabriek." De raad was snel overtuigd. Unaniem voor de nieuwe school., die de naam Burgemeester Kampschool zou krijgen. (Die naam is later gewijzigd in 'De Sterappel')

Tarief kerkgangers

Volgens raadslid Hol had de gemeente Rhenen de pontveertarieven verhoogd. Na een belletje met Rhenen bleek dit niet het geval. De inwoners van Lienden, Lede en Oudewaard en ook de Mars betaalden voor een overtocht als men naar de kerk ging 2 cent. Met fiets 4 cent. Voor andere doeleinden de Rijn over varen bleken de tarieven respectievelijk 3 en 10 cent.