De na-oorlogse tijd in de gemeente Lienden

IJs venten op zondag

LIENDEN - Het komt nog regelmatig voor dat een gemeenteraad vergadert over de winkelsluiting op zondagen. Dat was in 1949 in Lienden ook al het geval. Nee, niet over het sluiten van winkels. Het ging over ijs venten.

Door Piet Verwoert

Een prima zomer was het in 1949. Warm! Ook op zondag nam een ijscoboer uit Rhenen de moeite om met zijn fiets + ijskraam over de brug de Marspolder in te rijden. Hij ventte in het dorp Lienden. In de vergadering van 28 juli vroeg Van der Lee of er voor het venten met ijs op zondagen een vergunning nodig was. Kamp deelde mee, dat er voor het venten in het algemeen een vergunning nodig was. "De leges voor het venten op  zondag zijn wel 50% hoger dan op werkdagen."

De ijsman trok al bellend om aandacht langs de kerk. Er was juist een dienst in het gebouw. "Ergerlijk", aldus Van der Lee. Ook collega Hol vond venten op zondag een kwalijke zaak. Kamp voelde nattigheid op deze benauwde zomeravond. Het zou op een stemming uitdraaien. "We kunnen via de Algemene PolitieVerordening regelen dat onder kerktijd niet gevent mag worden"."Niet genoeg. Van der Lee diende een voorstel in om ijsventen op zondagen te verbieden. Hij kreeg steun. De meerderheid was voor.

Melkbussen

Van der Lee bleek actief. Hij hield een pleidooi voor de bewoners van De Bontemorgen. "Kan dit wegje niet worden aangesloten op het waterleidingnet. De buurtbewoners halen nu 't drinkwater in melkbussen uit het dorp." Volgens Kamp had de gemeente weinig te zeggen over de Waterleiding Maatschappij. "Het college streeft ernaar om het buizennet uit te breiden."