Locatieleider Marieke Hulsbergen van Yuverta.
Locatieleider Marieke Hulsbergen van Yuverta. Foto:

Website wil leerling en bedrijven bij elkaar brengen


NEDER-BETUWE - De VO-scholen het Van Lodensteincollege, Pantarijn en Yuverta hebben bij de Gemeente Neder-Betuwe een aanvraag gedaan voor een eenmalige subsidie voor het School & Jobs-project.

Door Jan Woldberg

Locatieleider Marieke Hulsbergen van Yuverta: “Wij hebben dit project vijf jaar geleden gestart om in samenwerking met de ondernemers de kansen op een passende baan voor onze jongeren te vergroten. Dit resulteerde in een samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en de gemeente in Neder-Betuwe.” De scholen willen een eigentijdse website ontwikkelen, die leerlingen en bedrijven beter aan elkaar kan koppelen, en er minder docenten nodig zijn om leerlingen in te delen. Daarnaast moet de website beter te vinden zijn voor ondernemers.

Hulsbergen is enthousiast over de resultaten, waarbij jongeren eerst een snuffelstage lopen en vervolgens bij de verschillende bedrijven -van boomkwekerij tot opticien- aan de slag gaan. De stageplekken en ondernemersdagen worden regelmatig bezocht en de stages worden in uren intenser, tot wel 150 uur in het laatste jaar.

De scholen hebben naast de bedrijfsbezoeken ook de ambitie om ondernemers workshops/ gastlessen te laten geven op de scholen als onderdeel van de loopbaanoriëntatie.

Hulsbergen is van mening dat de nieuwe website is een efficiënt middel is om ondernemers en leerlingen te matchen. “School & Jobs wordt door ondernemers en scholen gefinancierd en men vraagt van de gemeente een eenmalige bijdrage van 13.700 euro voor de ontwikkeling van de site.” De gemeenteraad besluit de eerstvolgende raadsvergadering of deze website vanuit het leefbaarheidsfonds zal worden betaald.