De Vierdaagse rustplaats bij de Grote Kerk in Elst. (foto: Sip Schimmel)
De Vierdaagse rustplaats bij de Grote Kerk in Elst. (foto: Sip Schimmel) Foto: Sip Schimmel

Grote Kerk Elst markeerpunt op Vierdaagse

ELST - Op dinsdag 19 juli is de Grote Kerk in Elst, gelegen aan de route van de 4daagse, weer open voor lopers en bezoekers. Op de eerste dag passeren duizenden wandelaars de kerk met zijn markante hoge toren. Omdat alle wandelaars uit de Dorpsstraat komen, zijn de kerk en de versierde toren goed zichtbaar.

Vele wandelaars hebben deze historische kerk, die inmiddels op de werelderfgoedlijst staat van Unesco en al eeuwen een 'pleisterplaats’ is, ontdekt om even op adem te komen, een kaarsje aan te steken in de stiltekapel of om uit te rusten, een pleister te plakken op het grasveld rondom de kerk.

Al eeuwen is deze cultusplaats een kruispunt van wegen. De Ruimte en de Sint-Maartenshof naast de kerk zijn ook open.

De jeugd van The Meeting zet zich opnieuw in voor de verkoop van koffie, thee, koek, et cetera. Ze zorgen ook voor schone toiletten, waarvan de lopers en bezoekers gebruik kunnen maken tegen een geringe vergoeding. Belangrijk om te weten is, dat zowel in De Ruimte als in de Grote Kerk een invalidetoilet is! 

Dit jaar gaat de opbrengst weer naar Stichting Leergeld Oost Betuwe. Steeds meer kinderen in Nederland kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdgenootjes heel normaal zijn.
Zij staan letterlijk aan de zijlijn. Leergeld wil deze kinderen mee laten doen.  Voor meer informatie zie www.stichtingleergeld.nl.

De Grote Kerk is gebouwd op fundamenten van een oudere kerk en tweeGallo-Romeinse tempels. In de kerk zijn vitrines met voorwerpen uit de oudheid. Het museum zelf is die dag gesloten. Wel vindt er een diapresentatie plaats.