21 mei 2022, Tollewaard, Lienden. Een Tureluur gespot met vijf ringen! (foto: Henk van der Kooij)
21 mei 2022, Tollewaard, Lienden. Een Tureluur gespot met vijf ringen! (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Nooit tureluurs

NEDER-BETUWE - In  onze regio ken ik diverse gebieden waar het de Tureluur goed gaat. Fijn want ook deze weidevogel staat op de Rode lijst. Tureluurs zijn steltlopers met fraaie rode poten vandaar de Engelse naam redshank. De Nederlandse naam dankt hij aan zijn geluid: ‘tjululuu’. 

Door Henk van der Kooij

Op 19 mei fietste ik door de Tollewaard en het ‘tjululuu’ en helemaal de alarmroep ‘tuuk’ waren niet van de lucht. Verschillende paren hadden duidelijk  jongen. De jongen zijn nestvlieders (gaan gelijk na uitkomen lopen) en worden door beide ouders gehoed, maar vaak alleen door het mannetje (Vogelbescherming). Tureluurs bewaken hun jongen fel. Tijdens het alarmeren gingen de oudervogels regelmatig dichtbij op perceelpalen staan, waardoor ik ze goed kon fotograferen. 

Nee, van al dat fotograferen word ik echt niet tureluurs. En zeker niet van hun geluid. Geweldig toch dat die vogels zo opkomen voor hun jongen. Thuis zag ik op het beeldscherm tot mijn verbazing dat één van de Tureluurs geringd was. Op 21 en 23 mei hier weer wezen kijken en dezelfde vogel weer gespot.
De foto toont de geringde vogel, peinzend: ‘Jullie mensen gaven me vijf ringen, waarom moet ik dit ondergaan?’ Ik ben van de partij ‘Heerlijk mens’ maar om nou een Tureluur er zo bij te laten lopen?! Zou die er niet tureluurs van worden? Edoch, de vogel is geringd op 28 oktober 2020 in Portugal vlakbij Lissabon. Waarschijnlijk op doortrek naar West-Afrika. Daarna voor het eerst waargenomen in de Tollewaard. Geweldig... van vogels spotten word je nooit tureluurs.