De na-oorlogse tijd in de gemeente Lienden

Geen Drentse arbeiders naar Lienden

LIENDEN - Burgemeester Kamp riep de raad op maandag 6 september 1948 bijeen voor een buitengewone vergadering. Een aangenaam bevel van de minister van Binnenlandse Zaken. Koningin Juliana ging regeren.

Door Piet Verwoert

Zelf wilde Kamp helemaal niet aan zo'n bijeenkomst. "We moeten ons geen stadse allures aanmeten. Maar ja... hij kreeg een bevel van hogerhand. Daar was C.M.B. Kamp wel gevoelig voor. De burgervader las de proclamatie voor. Aan het eind van de korte vergadering stelde hij de raad voor om op te staan en een driewerf hiep hiep hoera aan te heffen. Als er net zo enthousiast hoera is geroepen als op prinsjesdag, dan zullen de gasten in 't Wapen van Lienden wel niet van schrik van hun barkruk zijn gevallen.

Drentse arbeiders

Anno 2022 is er in diverse bedrijfstakken een groot gebrek aan personeel. Dat was ook al het geval in 1949. Zeker in De Betuwe. De Liendense raad vergaderde in maart 49 over dit onderwerp. Het college van B en W. stelde dat bij Ten Cate een tekort van dertig arbeiders was. In Maurik had men dertig woningen laten bouwen. Speciaal voor arbeiders die uit Drente kwamen. 

Lienden had de directeur van het gewestelijk arbeidsburo laten komen. Die had een oplossing voor het probleem bij de steenfabriek. Laat arbeiders uit de schaarstegebieden komen. In de veenderijen zijn 2000 werklozen. Wethouder Van Steenis reageerde. In de fruitteelt en ook de landbouw gaat het niet best. Er zullen mensen ontslag krijgen. Straks zijn Drentse arbeiders hier aan het werk, terwijl Liendenaren werkloos rondlopen. Geen Drentse arbeiders dus. De raad stemde er mee in.