Afbeelding
Foto:

Binnenkort 30 eilandjes

in het Lingemeer

ECHTELD - Zaterdag was iedereen van harte welkom op De Lingemeren in Echteld. In dit gebied wordt door het familiebedrijf K3, klei zand en grind gewonnen. Projectleider Hans Hooijer, al achttien jaar betrokken is bij K3, liet trots weten dat zandwinning hand in hand gaat met natuurontwikkeling, recreatie en duurzame energie. “De winning van zand betalen wij de ontwikkeling van het gebied.”

Het gebied dat nu Lingemeren is, was ooit landbouwgrond en wordt een aaneengesloten waterrijk natuur- en recreatiegebied. Hierbij werkt K3 samen met, lokale partijen, (natuur)organisaties en overheden.” Tijdens de goed bezochte open middag kregen de bezoekers te voet of per boot inzicht hoe een zandwingebied zich ontwikkelt naar een uniek natuur en recreatiegebied. 

Landgoed Lingedael wordt de entree van Lingemeren. Met hoveniers en boomkwekers is een voormalig landbouwgebied getransformeerd tot een parkachtig landgoed waar het beleven van de natuur centraal staat. Om alvast in de sfeer te komen konden de bezoekers met picknickmandjes onder begeleiding het gebied in. 

Hooijer: 'In januari is gestart met de aanleg van de Lingepolder met dertig drijvende eilanden met tiny houses die voor een nacht kunnen worden gehuurd en per kano kunnen worden bereikt.
De eilanden gaan een verbinding vormen tussen de noord- en zuidoever, waar wandelaars gebruik van kunnen maken. “

Het ontwerp voor de Lingepolder verbeeldt het typische Hollandse landschap: het water, de dijk en de polder. Een drijvend zonnepanelenveld komt in een golfbeweging naar de dijk toe waarop gewandeld kan worden. Achter die dijk bevindt zich de polder in de vorm van drijvende, groene eilanden.”