De verdwenen ambtsketen...

Algemeen

LIENDEN - Zo net na de 2e W.O. moest ook de raad van de gemeente Lienden weer op gang komen. Op 28 november 1945 werd er een nieuwe raad èn nieuwe wethouders gekozen. In deze eerste raad (zogenoemde noodraad) had een waarnemend burgemeester, Dirk van Beekhoff, de leiding. Toon van Steenis en Derk de Haas mochten op de wethouders zetels plaatsnemen.

Raadslid Bart van Blijderveen uit Ingen bracht naar voren om een commissie te benoemen, die brandhout  voor de bevolking moest kopen. “De brandstoffennood is schrikbarend”, beweerde Bart. “Vooral in Ingen.” De burgemeester vond dat er aan de andere kant van Rijn voldoende hout was. Die commissie van u moet daar maar eens gaan praten”. Bart kreeg weinig steun. Er kwam geen commissie. Ook geen hout.

Ambtsketen

Nog steeds (1947) bleek de voorzitter van de raad, tijdens de vergaderingen geen ambtsketen om te hebben. ‘t Was wat kaal om zijn nek. In de oorlogsjaren was de ambtsketen verdwenen.”Gejat door de Moffen”, wist Toon van Steenis. Er werd een commissie (al weer één) benoemd voor de aanschaf van zo’n ketting. In een circulaire werden alle verenigingen in de gemeente aangeschreven om geld bijeen te brengen. De ketting kwam er. Burgemeester  G.M.B. Kamp viel de eer te beurt het ding om zijn nek te hangen...