Ester van der Linden voerde in 2016 een kindervoorstelling op op de Cuneraheuvel.
Ester van der Linden voerde in 2016 een kindervoorstelling op op de Cuneraheuvel. Foto: Familie Van der Linden

Cuneraspel keert terug in Rhenen

Algemeen

RHENEN - De legende van Cunera wordt volgend jaar in een groots opgezet toneelspel opgevoerd in Rhenen. Dit gebeurde 70 jaar geleden al eens in Ouwehands Dierenpark, in een toneelbewerking van Anton Coolen. De spelers kwamen toen uit de omgeving Bernheeze. Volgend jaar staan vooral inwoners van Rhenen op de planken.

Cultuurcoach Ester van der Linden koestert haar plannen voor een openluchtspel al jaren, sinds ze het script van Coolen las. Voor dit doel riep ze de Stichting Cuneratheater in het leven. Ze presenteert haar plannen zaterdagmiddag 11 juni, op de Cuneradag.

Op het muziekpodium op de Markt nodigt Van der Linden het publiek uit mee te doen, op toneel of achter de coulissen. Er zijn musici nodig, dansers, zangers, en mensen die hand- en spandiensten verrichten. ‘Ik denk dat er zo’n 80 mensen nodig zijn', zegt ze. 'Op dit moment heb ik er pas tien.’
Spelers van toneelvereniging De Hucht laten in vier voorstellingen zien wat improvisatietheater is en geven zo een indruk van de voorbereidingen op een rol in het Cuneraspel.

Burgemeester Hans van der Pas overhandigt om 11.00 uur het script van Anton Coolen aan het bestuur van het Stadsmuseum. Dat is de aftrap van de voorbereidingen voor het Cuneraspel 2023. Vervolgens gaat het gezelschap naar de Cuneraheuvel, waar een zitbank wordt onthuld, gemaakt door beeldhouwer Bertus Haverkort.

De festiviteiten op dit podium voor Nederlandstalige muziek worden afgewisseld met optredens van de Zideris Drumband, volkszanger Thomas Oudshoorn en het koor Oud Bruin & Jong Belegen. Het programma staat onder leiding van Henri van Breenen.