Zwerm bijen in Rhenen. (
Zwerm bijen in Rhenen. ( Foto: Rob Moret

Bijen zwermen in Rhenen

Algemeen

RHENEN - De imkers van ‘Om en BIJ Rhenen’ hebben hun bijen weer opgehaald van de koolzaad velden in Duitsland en de boomgaarden in de Betuwe. De bijen hebben hun bestuivingswerk uitstekend gedaan. De bijen hebben veel nectar gehaald en de imkers kunnen nu de heerlijke honing slingeren. 

Eerst moeten met een vork de dekseltjes van de raat worden gehaald. Daarna gaan de honing ramen in een groot vat. Door hard te slingeren vliegt de honing uit de raat. Vervolgens wordt de heerlijke honing in potjes gegoten. Bij imkers kan nu de nieuwe oogst worden gehaald. 

De bijenvolken hebben het ondertussen zo goed gedaan dat er te weinig plaats is in de kast. Imkers proberen het zwermen te voorkomen. Toch kunnen onverwacht duizenden bijen samen met de oude koningin de kast verlaten.
Een zwerm bestaande uit duizenden bijen gaat aan een tak hangen. Verspieders gaan een nieuwe woning zoeken bijvoorbeeld in een holle boom. Een imker kan een volk scheppen. In Rhenen zijn al verschillende bijen volken geschept. Op de Bremlaan in Rhenen hing een zwerm in een boom. De secretaris van ‘Om en Bij Rhenen’ werd deze zwerm gemeld.

 Voorzitter Rob Moret heeft onder belangstelling het volk geschept. Het is altijd een spectaculair gezicht. Een kieps werd onder de zwerm gehouden. Er werd een paar keer hard geschud en het hele volk lag in de mand. Thuis werd het volk in een nieuwe kast geschud. 

Op de Laarsenberg is bloemenzaad gezaaid. Ieder kan binnenkort genieten van de bloemenpracht op de hellingen van de Laarsenberg. De bijen en andere insecten kunnen nectar verzamelen.