Afbeelding

Vismigratiedag in Opheusden leerzaam evenement

Algemeen

OPHEUSDEN - Recentelijk was het in Opheusden vismigratiedag. 443 Vissen hebben daar niet op gewacht en zwommen al voor de officiële ingebruikname door de zelfdenkende vispassage. 

Door Jan Woldberg

Deze passage herkent elke vis en stelt hiervoor de stroomsnelheid in. Dankzij de vislift kunnen, van kleine poldervisjes tot karpers en snoeken nu zonder belemmeringen door de hele Linge trekken. 

Om dit heugelijke fijt te vieren hadden de medewerkers van het Waterschap aan de oever van de Linge uitgepakt met informatieve en recreatieve water activiteiten. De bezoekers werden door medewerkers geïnformeerd over vismigratie en de laatste technieken van het waterschap en konden in rubberboten een tochtje over de Linge maken. 

De woordvoerder van dit project: “De afgelopen jaren zijn alle stuwen in de Linge vismigreerbaar gemaakt en kunnen vissen ongehinderd, wateren bereiken waar ze kunnen voortplanten.”
Daarbij maakt men gebruik van een Vislift die voorziet in eigen onderhoud en de kwaliteit van het water in de gaten kan houden. Het Waterschap krijgt zo een beter zicht op vismigratie en hoe verdwenen vissoorten, zoals de barbeel, weer terug kunnen komen in de Linge.

De Vislift houdt ook de waterstanden en de waterkwaliteit in de gaten. Zo kan er direct worden gezien dat de vispassage verstopt zit of een schadelijke stof in het water geloosd is.
Waterschap Rivierenland en Vislift bv hebben in 2019 met de ‘Smart Vislift’ de waterinnovatieprijs 2019 gewonnen en gaan elf zelfdenkende vispassages plaatsen langs de Linge. (Https://www.waterschaprivierenland.nl/linge-toegankelijk-voor-vissen-dankzij-slimme-vislift)