Afbeelding
Foto:

'Luilak in Neder-Betuwe onverantwoorde folklore'

NEDER-BETUWE – In de vroege ochtend trokken vanaf 4.00 uur brommers en auto’s, het liefst zonder knalpijp met zo veel mogelijk herrie, door de straten van Neder Betuwe. 

Er was door de jeugd naar hartenlust geknutseld aan diverse voertuigen om er zoveel mogelijk lawaai uit te krijgen. Dat lukte en ging gepaard met veel herrie, vlammen, vuur en grote rookwolken, maar ook met levensgevaarlijke situaties waaronder aanrijdingen ,een in de Hamsestraat en in IJzendoorn waar een jongen letsel aan zijn gezicht opliep. 

Een jong gezin wat stond te kijken ontsnapte ternauwernood aan een aanrijding. Wijkagent Gerrit Langerak is van mening dat deze traditie niet meer van deze tijd is en we onder het motto van folklore geen oogje mogen dichtknijpen. Hij vindt dat onverantwoord en is het spuugzat dat afspraken niet werden nagekomen.

“Er zijn duidelijke regels met jongeren, politie en jongerenwerk afgesproken maar deze regels werden aan de laars gelapt zo kan het niet langer." Langerak staat hierin niet alleen, want zijn mening wordt door het hele politieteam Neder-Betuwe gedeeld.
“De burgemeester en de politiek zijn nu aan zet, en als men van mening is dat het toch door moet gaan vragen wij een forse politie-inzet aan om te kunnen handhaven en onveilige situaties te voorkomen, en waar nodig voertuigen vroegtijdig van de weg te halen. Ik hoop dat tijdens de evaluatie, de burgemeester met alle betrokkenen hun verantwoordelijkheid nemen en er een eind zal worden gemaakt aan deze gevaarlijke traditie.”

Afbeelding