Bijen controleren. (foto: Rob Moret)
Bijen controleren. (foto: Rob Moret) Foto: Rob Moret

Bijen gaan zwermen

Algemeen

RHENEN - Voorzitter Rob Moret vam imker vereniging ‘Om en BIJ Rhenen’ werd van de week gebeld met de reden dat er in een vogelkooitje bijen zouden zitten. Dit blijken dan meestal hommels, wespen of wilde bijen te zijn. U hoeft alleen contact met een imker op te nemen als er duizenden bijen als een tros aan een tak hangen.

Deze maand kunnen bijen gaan zwermen en men kan dan een spectaculaire zwerm zien en horen. De imkers uit Rhenen hebben de bijen weer opgehaald uit de boomgaarden. Dit moet altijd ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat gebeuren, want dan zijn de bijen thuis. Het was prachtig weer in de bestuivingsperiode en volgens Rob hebben de bijen zeer goed hun bestuivingswerk kunnen doen. De bijen zorgen er voor dat het stuifmeel op de stamper komt en de vruchten kunnen gaan groeien. 

Ondertussen halen bijen ook nectar en zorgen voor heerlijke honing. Om te voorkomen dat de bijen gaan zwermen, maken de imkers vegers. U moet maar eens bij een imker informeren hoe hij nieuwe koninginnen maakt.

Komende week kruipen bij Rob Moret de nieuwe koninginnen uit hun cocon. Ondertussen hebben de oude koninginnen er voor gezorgd dat er ook weer darren zijn. In september zij al de mannetjes omgekomen. Zonder darren kunnen de bijen zich niet voort planten. Mocht de imker een jonge koningin over het hoofd hebben gezien ,dan verlaat de oude koningin met duizenden bijen de kast om plaats te maken voor de nieuwe koningin. De koningin wacht in de zwerm tot de verspieders een nieuwe woning hebben gevonden. Wilt u meer weten of het bijen leven, neem dan contact op met een bekende imker.