April 1945. De door oorlogsgeweld beschadigde dorpskerk van Kesteren.
April 1945. De door oorlogsgeweld beschadigde dorpskerk van Kesteren. Foto: Archief Gerrit Hendriks.

Herdenking Bevrijding: Vrijheid?!

Algemeen

KESTEREN - Op donderdag 5 mei wordt in de dorpskerk van Kesteren stilgestaan bij de bevrijding van het Duitse nazi-juk op 5 mei 1945. En, we kunnen samenkomen in de kerk! De herdenking is ook online te volgen: www.kerkdienstgemist.nl > Hervormde Gemeente Kesteren.

Velen van ons weten hoe zwaar er is gevochten op de Grebbeberg. Honderden Nederlandse jongens zijn hier in mei 1940 gesneuveld. De leugenleer van de nazi’s bracht dood en verderf. We hoeven verder alleen maar te denken aan onze Joodse landgenoten die tijdelijk in kamp Overbroek hebben vertoefd. Het nazidom was anti-joods en kamp Overbroek werd gebruikt als een soort wachtkamer voor kamp Westerbork. 

In oktober 1942 werden alle Joden (ruim 140 mannen?) afgevoerd naar Westerbork. Het is niet met zekerheid te zeggen maar waarschijnlijk zijn ze allemaal omgekomen in concentratiekampen. Verschrikkelijk. Ook de Betuwe heeft veel meegemaakt, vooral in 1944-1945. Veel bewoners zijn toen geëvacueerd en veel woningen werden zwaar beschadigd of nog erger. Op de foto ziet u de in april 1945 beschadigde dorpskerk. Maar op 5 mei brak de strik los. We mogen onze Bevrijdingsdag niet vergeten! Laten we samen, in  dorpskerk of thuis, hier bij stil staan.

Ouderling-kerkrentmeester H. van der Kooij hoopt te spreken over het thema: Als is de leugen nog zo snel, de Waarheid…! Het programma bevat veel samenzang, onder andere het Wilhelmus. Natuurlijk kunt u thuis meezingen. Het geheel wordt begeleid met orgelspel, dwarsfluit, panfluit en trompet. Voor het programma, zie: hervormdkesteren.nl/bevrijding. Aanvang 20.00 uur.