16 april De Tollewaard, Lienden. Broedende Kievit op een schitterend witte vlakte van ontelbare bloeiende Madeliefjes.
16 april De Tollewaard, Lienden. Broedende Kievit op een schitterend witte vlakte van ontelbare bloeiende Madeliefjes. Foto: Henk van der Kooij

Broedend op een koninklijk witte vlakte

Algemeen

LIENDEN - We hadden in maart fraai voorjaarsweer. Op 25 maart vond ik een kievitsnest met vier eieren. Vogels zijn trouw. Op de warmteperiode volgde begin april een koudeperiode. Maar heerlijk die broedzorg. 

Door Henk van der Kooij

Op 5 en 16 april nam ik vanaf de dijk een broedende kievit op dezelfde plek waar. Broedende trouw door nachtvorst, sneeuwbuien en hagelbuien heen! De broedperiode duurt ongeveer drieënhalve week dus op 25 maart zat de vogel net op de eieren en ze zullen nu wel uitgekomen zijn. Hoewel, bij guur weer kan de broedperiode ook wel vier weken duren. 

Boeiend is dat in een nest de vier eieren altijd met de punten naar elkaar toe liggen. Worden ze met de punten naar buiten gedraaid, dan legt de broedende vogel ze bij het terugkeren op het nest prompt weer in de oude stand terug. Meten is weten. Onderzoek heeft geleerd dat de buitenomtrek van de eieren met de stompe kanten naar binnen groter is: de vogel kan ze minder goed bedekken waardoor er meer broedingswarmte verloren gaat. 

De foto toont een broedende kieviet in een ander deel van De Tollewaard. Kieviten broeden graag in vrijwel onbegroeide of laag begroeide terreinen. Op 16 april fietste ik over het klompenpad. Halverwege ontrolde zich voor mijn ogen een schitterend wit tapijt. Een enorm tapijt van bloeiende Madeliefjes. Een lust voor het oog. Van zo’n tapijt word je warm. En dan die vogel midden op die witte vlakte. Ik genoot. Hopelijk u van dit plaatje ook.