De soortenrijkdom in de heemtuin in IJzendoorn is ontploft.
De soortenrijkdom in de heemtuin in IJzendoorn is ontploft. Foto: Bram van Schaffelaar

Soortenrijkdom Heemtuin IJzendoorn ontploft

Algemeen

IJZENDOORN - De soortenrijkdom is vorig groeiseizoen ontploft in de heemtuin rond het kantoor van Dekker Groep in IJzendoorn. Nog nooit eerder telde de rapporteur 83 verschillende plantensoorten.

“Een waanzinnig mooie populatie”, vindt natuurtechnisch adviseur Bram van Schaffelaar (Koninklijke Ginkel Groep afdeling Heem) die de heemtuin voor Dekker Groep monitort. “Door de vele soorten en de bijzondere ligging is dit echt een voorbeeldproject voor anderen.”

Droogte hielp kruiden om kans te grijpen. De afwisselende hoogtes in combinatie met de grondsoort spelen een rol. Net als de droge zomers in 2018, 2019 en 2020. Toen zijn veel grassen (tijdelijk) achteruit gegaan. En dat betekende ruim baan voor kruiden, die in het nattere jaar van 2021 “explosief zijn ontwikkeld”, zo tekende Heem op in de jaarrapportage 2021 die begin 2022 verscheen.

Rode lijst soorten

Onder de 83 soorten waren ook weer kwetsbare en gevoelige soorten van de rode lijst: de Beemdkroon (Knautia arvensis), de Grote tijm (Thymus pulegioides), de Kleine pimpernel (Sanguisorba minor ssp. minor) en de Wondklaver (Anthyllis vulneraria).

Bedreigd

Het bijzonderst is de bedreigde, zeer zeldzame Kartuizer Anjer (Dianthus carthusianorum). Deze plant is wettelijk beschermd.

Terreinbeheerder René van Koolwijk (32 jaar bij Dekker) maakte alle seizoenen mee sinds de heemtuin in 2012 werd aangelegd. De tuin verandert. “Langs de paden zie je nu gangetjes die de wilde bijen graven, en in de herfst zie je hele zwermen putters, die op het zaad afkomen.”
Deze zomer wordt er weer gemonitord.