Afbeelding

Behoud monumentale brandweerkazerne: Onderneem, Ontmoet, Ontdek!

Algemeen

RHENEN - Rhenen is een bijzondere stad, mooi gelegen tussen Heuvelrug en Rijn, met in het historische hart het Museumkwartier, met de kerk, het Museum in het Oude Raadhuis, en de voormalige brandweerkazerne, een Rijksmonument. De kazerne heeft al verschillende bestemmingen en functies gehad, en kwam leeg te staan.

De gemeente wilde graag een impuls geven aan het Museumkwartier en zo een waardevolle bijdrage leveren aan het culturele, sociale en toeristische klimaat van Rhenen. Een burgerinitiatief ontstaan uit een netwerk van creatieve, zelfstandig ondernemers, zag in de leegstaande kazerne dé kans om aan die gewenste impuls invulling te geven en gaat het gebouw herbestemmen.

Rijksmonument

De voormalige brandweerkazerne met slangentoren is van stedenbouwkundige-, architectuurhistorische-, en cultuurhistorische waarde. De kazerne en slangentoren zijn in 1942 gebouwd, nadat het centrum platgebombardeerd was, naar ontwerp van architecten J.F. Berghoef en J.J.M. Vegter in Delftse schoolstijl. Schouw, tegels, paneeldeuren, vensterbanken en ook de bovenwo..