Fietsroute Operatie Faust van Wageningen naar Rhenen

Algemeen

WAGENINGEN/RHENEN – Museum De Casteelse Poort in Wageningen en Stadsmuseum Rhenen zetten op zaterdag 30 april een unieke fietstocht uit tussen beide musea. Dit ter herinnering aan Operatie Faust, begin mei 1945.

Faust was een grootscheeps voedseltransport naar het hongerende westen. Enorme voedselvoorraden lagen toen opgeslagen langs de Nude (N225) in Wageningen. Destijds de grens tussen bezet en bevrijd gebied. Tijdens een conferentie met geallieerden en Duitsers op 30 april 1945 in Achterveld werden afspraken gemaakt over de voedselhulp.

De herbeleving van Faust begint bij De Casteelse Poort, Bowlespark 1a. Hier ontvangen deelnemers een voedselpakket. Dat moet later worden afgeleverd bij Stadsmuseum Rhenen, Markt 20.

Onderweg zijn er tussenstops waar gidsen de fietsers informeren over de historische gebeurtenissen. In de Wageningse haven wordt het verhaal verteld van de evacuaties in 1940 en 1945.

De tweede stop is bij boerderij Noda aan de Nude, het toenmalige coördinatiecentrum van Faust. De derde stop is bij de loopgraven op de Grebbeberg. De fietstocht eindigt bij Stadsmuseum Rhenen. Dat besteedt ook aandacht aan de oorlogsgebeurtenissen, op deze dag uitgebreid met een speciale film. Bij het eindpunt neemt de Voedselbank de meegenomen voedselpakketten in ontvangst.

Deelnemers aan de fietsroute fietsen op eigen gelegenheid. Het Wageningse museum is geopend vanaf 12.00 uur. Tussen 13.00 en 14.30 uur kan er worden gestart. Kosten voor deelname bedragen 10 euro per persoon, kinderen jonger dan 13 jaar gratis. Aanmelding vooraf op: boekjefaust@casteelsepoort.nl.