Gedachtenis kerk, verborgen parel van de Utrechtse Heuvelrug. (foto: Chris van Hunnik)
Gedachtenis kerk, verborgen parel van de Utrechtse Heuvelrug. (foto: Chris van Hunnik) Foto: Chris van Hunnik

lokale ondernemers helpen mee

Algemeen

RHENEN - De Gedachteniskerk is een verborgen parel in Rhenen. Het is een bijzondere kerk, gebouwd in de jaren vijftig door architect Jules Kirch, als nationaal herdenkingsmonument voor de slachtoffers van WO II en om de boodschap van vrede blijvend uit te dragen. 

In 2022 wordt de kerk gesloten en verkocht. Daarmee dreigt dit belangrijke monument verloren te gaan. Tenzij het de Stichting Vrienden van de Gedachteniskerk lukt de Gedachteniskerk te verwerven. De bijzondere, rond een middelpunt gebouwde achtvormige koepel en de ruime, lichte hal met uitzicht op de in WO II vernietigde Rijnbrug maken de Gedachteniskerk bij uitstek geschikt voor eigentijdse en inspirerende belevingen en bijeenkomsten. De Stichting Vrienden van de Gedachteniskerk wil van dit gebouw een plek maken voor verhalen, debat en ontmoeting, en voor muziek, kunst en cultuur. Een podium waar de verhalen op aansprekende en creatieve wijze kunnen worden verteld.

Help ook mee!

Veel inwoners van de gemeente Rhenen en daarbuiten kennen deze plek niet. Ook de bijzondere betekenis als herdenkingsmonument is niet onder een breed publiek bekend. Daarom starten de Vrienden een petitie om meer aandacht te vragen voor deze locatie. Lokale instanties en ondernemers helpen hieraan mee. Tot 15 mei staan de petitiebussen in het Stadsmuseum, Huis van de Gemeente/Bibliotheek, Jumbo Mostert, Brasserie Bakkerij Van Toor, Smits Specialiteiten en Bruna in Rhenen, Albert Heijn in Elst en Coöp Duijzer in Achterberg. Online tekenen kan ook. Ga naar www.petities.com/red_de_gedachteniskerk_in_rhenen.