Luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif tijdens een eerdere herdenking in de Cunerakerk.
Luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif tijdens een eerdere herdenking in de Cunerakerk. Foto: Marco Diepeveen

Herdenkingsconcert Slag om de Grebbeberg

Algemeen

RHENEN – Een muzikale nagedachtenis aan de gesneuvelden van de Slag om de Grebbeberg en van oorlogshandelingen en vredesmissies van recentere datum. 

Met dat doel organiseren Stichting Slag om de Grebberg, het Cultuurplatform Rhenen en Defensie op maandag 9 mei het jaarlijkse herdenkingsconcert. Dat vindt traditiegetrouw plaats in de Rhenense Cunerakerk, Kerkplein 1.

Aanvang 20.00 uur, kerk open vanaf 19.30 uur. In meer dan anderhalf uur trakteert de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso het publiek op een muzikale belevenis. Er worden acht indrukwekkende nummers gespeeld, waaronder het befaamde Grebbelied van Willy Derby.  Deze avond vertolkt door Froukje Zuidema. Deze van oorsprong uit Rhenen afkomstige zangeres is castlid van de musical ‘The Sound of Music’.

Tijdens het spelen van het stuk ‘Rhenen ‘40-’45’ van Hendrik de Boer worden historische foto’s van Rhenen en de Grebbeberg vertoond. Na de pauze is het woord aan luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif. De voormalig commandant Landstrijdkrachten houdt een persoonlijke vertelling over zijn tijd als ISAF-commandant in Zuid-Afghanistan, omlijst door muziek en beelden.

Het militaire harmonieorkest staat onder leiding van majoor Tijmen Botma. Deze Landmachtkapel verzorgt de muziek bij militaire ceremonies en staatsaangelegenheden.
Kaarten à 10 euro zijn verkrijgbaar via de VVV in Stadsmuseum Rhenen, Markt 20, en via www.slagomdegrebbeberg.nl. Toegang is inclusief een consumptiemunt. Oorlogsveteranen uit de regio krijgen een uitnodiging voor het concert en een vip-ontvangst in het Stadsmuseum.