4 april 2016 Kesteren. Een Grote Lijster lijkt met zijn ronde zwarte vlekken op een Zanglijster, maar zingt merelachtig.
4 april 2016 Kesteren. Een Grote Lijster lijkt met zijn ronde zwarte vlekken op een Zanglijster, maar zingt merelachtig. Foto: Henk van der Kooij

Een vroege vogel

Algemeen

NEDER-BETUWE - Er zijn vroege vogels. Vogels die vroeg in het jaar, vanaf januari en soms zelfs vanaf december, al zingen! De Grote Lijster is er één van. 

Door Henk van der Kooij

Lijsters zijn vaardige zangers. Ongetwijfeld kent u de Merel en waarschijnlijk ook, mogelijk zonder de naam van de vogel te weten, de zang van de Zanglijster. De Merel heeft een rustige, praatachtige zang. De Zanglijster is een luide, krachtige, gloedvolle jubelaar. En de Grote Lijster? De zang van korte strofen doet denken aan die van de Merel, maar is wel harder. 

De soort broedt in open bebost gebied. Denk aan parkachtige bossen, bosranden en boomrijke tuinen. De vogel zoekt graag naar voedsel op open plekken in bossen en op graslanden. Landelijk ontwikkelt het aantal zich matig ongunstig: stel het aantal in 1990 op 100, dan bedroeg dat in 2019 60 à 70 (Sovon). Waarschijnlijk ook bij ons afgenomen. 

Op 4 april 2016 ontdekte ik een nest met jongen in een naaldboom in eigen tuin. Op de foto ziet u een oudervogel voedsel zoekend op het gazon. Merel, Zanglijster en Grote Lijster alle drie broedend in eigen omgeving! Nu de vogel al jaren hier niet meer waargenomen. Gelukkig de laatste weken vanaf de fiets diverse keren een Grote Lijster gehoord. Ontberen doet waarderen. 

Misschien heeft de achteruitgang in onze regio te maken met het vele snoeien of omzagen van hoge bomen. Laten we ervoor waken dat we wat de hoogte van de begroeiing betreft, niet verplatten. Verscheidenheid is en blijft geboden.