Afbeelding

Neder-Betuwe op de bres voor weeskinderen uit Oekraïne

Algemeen

NEDER-BETUWE - De gemeente Neder-Betuwe heeft opvangplekken kunnen realiseren en wordt daarbij geholpen door particuliere initiatieven.

Foto en tekst: Jan Woldberg

IJzendoorn hangt vol met Oekraïense vlaggen om de vluchtelingen te verwelkomen. De Isandraschool is gebruikt voor crisisopvang, en zal daarna mogelijk ook vluchtelingen voor langere tijd opvangen.

Naast alle Gemeentelijke activiteiten is er door de gereformeerde gemeente onder de naam Ruth een stichting opgericht met als doel om in een korte tijd 200 tot 250 kinderen en volwassenen opvang te bieden.

Ruth betekent vriendschap en daar staan volgens woordvoerder Teunis Bunt, de kerkgemeenschappen met steun van de ondernemers en 250 vrijwilligers voor. Dit initiatief slaat aan en er is via donaties al 150,000 euro opgehaald.

Begin deze maand kwamen (na een reis van ruim vijftig uur) 63 weeskinderen onder de zes jaar , 21 begeleiders met 17 kinderen van de begeleiders aan in Opheusden. Onder de begeleiders een arts en de directeur van het weeshuis. De gasten werden in een zaal van de gereformeerde gemeente welkom geheten met soep en broodjes en een toespraak van de Oekraïense consul.
De kinderen zijn vervolgens ondergebracht in het voormalige politiebureau in Kesteren, dat door vele vrijwilligers is ingericht als opvang. De volgende groep weeskinderen kwam zaterdag 10 april aan en deze werden gehuisvest in de voormalige Rabobank in Kesteren.

Het is volgens Bunt van belang dat er voor de groep tot zes jaar snel onderwijs wordt gerealiseerd. De xtichting is hierover in gesprek met de scholen en zij hebben alvast tolken aangenomen.