10 maart 2022 Buitenpolder Ochten. Grutto's kleurrijk in zonlicht en peurend naar muggenlarven.
10 maart 2022 Buitenpolder Ochten. Grutto's kleurrijk in zonlicht en peurend naar muggenlarven. Foto: Henk van der Kooij

Grutto’s weer terug!

Algemeen

OCHTEN - Nee, ik ben er niet altijd als de kippen bij. Hiermee wil ik niet zeggen dat ik niet regelmatig vroeg uit  de veren ben. Maar een mens kan niet elke dag erop uit om vogels te spotten. En ik fiets ook niet altijd dezelfde route. Zo was ik al een aantal dagen niet in de Buitenpolder geweest. Maar op 10 maart was het toch weer zover. 

Door Henk van der Kooij

En dan fiets je daar over de Waaldijk bij Ochten. En toen… een adembenemend lentegevoel borrelde op. Want daar klonk uit de Buitenpolder een luid en helder gruttooo, gruttooo, gruttooo. Niet te beschrijven dat geluid. Zo ontroerend mooi, zo vredig. In schril contrast met die verschrikkelijke, dramatische, verwoestende bombardementenoorlog in de Oekraïne! 

De Grutto was weer terug. Ik telde er 43. De zon stond al laag aan de hemel en bescheen de Grutto’s aan de rand van de plas. Hierdoor lichten met name de bruinrode mannetjes op. Grutto’s zijn grote, slanke steltlopers met lange poten en een rechte snavel. Nergens in Europa broeden zoveel Grutto’s als in Nederland. Naast de Grutto’s nam ik ook vijf Tureluurs waar. En verder een paar Scholeksters. Dus een heel palet aan weidevogels. Prachtig. U begrijpt... Grutto’s moet je beleven. Dus op maandag 14 maart en dinsdag 15 maart weer even naar Ochten geweest. Ik telde toen achtereenvolgens 47 en 92 Grutto’s. En een grote kans dat ze, als dit stukje in de krant uitkomt, ze nog bij Ochten te zien en te horen zijn!