De Cunera centraal in de stad.
De Cunera centraal in de stad. Foto: CuneraGilde /Tom Leker

Beiaardbespelingen Rhenen

Algemeen

RHENEN - De beiaard van de Curatoren wordt deze week weer twee keer bespeeld. Donderdag  24 maart speelt Siem Gerritsen tijdens de marktochtend vanaf 11.30 uur. Zaterdag 26 maart speelt Klaas Gerritsen vanaf 14.30 uur.

Beide beiaardiers klimmen via de wenteltrappen naar ongeveer 60 meter hoogte. Dat komt overeen met circa 20 verdiepingen in een woning. Ze doen dat rustig aan. Ze passen zich aan.
Beiaardiers passen hun speelprogramma ook aan. De afgelopen tijd is er veel en vaak voor Oekraïne gespeeld. Er is door vrijwel alle beiaardiers gezocht en gestudeerd op aansprekende muziek en muziekbewerkingen van componisten uit Oekraïne. Het blijkt een schatkamer.

Kerkelijk worden bespelingen ook gekleurd. We zijn in de dagen voor Pasen, de lijdenstijd. De beiaardiers spelen ook regelmatig stukken muziek dat hieraan aangepast is. Kortom: hulde aan de beiaardiers, die zich laten inspireren door wat er bij hun toehoorders leeft.

Loop een rondje om de kerk tijdens een bespeling, sta even stil of ga even ergens zitten. De handmatige bespelingen worden georganiseerd door het CuneraGilde.