Ingepakt aggregaat klaar voor vervoer naar Oekraïne.
Ingepakt aggregaat klaar voor vervoer naar Oekraïne. Foto: Jantje Struif Bontkes-Bruning

Een spontane Oekraïne-hulpactie van een 80-jarige Rhenenaar

Algemeen

RHENEN - Tijdens een seniorenbezoek in het kader van het Adviseringsprogramma Senioren vanuit Welzijn Rivierstroom/ Gemeente Rhenen aan een 80-jarige Rhenenaar, kwam het gesprek op Oekraïne en de gevolgen van de oorlog.

Omdat deze man, Paulo Intrabartolo, zelf van boerenafkomst is en uit Sicilie afkomstig, troffen hem de verhalen op tv en radio van de Groninger boer Kees Huizinga, die al 20 jaar in de Oekraïne woont  en een bedrijf beheert van 15000 ha met 400 medewerkers, 200 km ten Z van Kiev.

Huizinga is in maart naar Nederland gereisd op verzoek van de Oekraïnse landbouworganisaties om aandacht te vragen voor de dreigende voedselschaarste: als er niet voor eind maart ingezaaid kan worden, voorziet hij een ramp, niet alleen  voor de landbouw daar, maar wereldwijd. Er zijn allerlei hulpacties opgezet om goederen en geld te sturen voor zaaizaad, diesel voor de tractoren en aggregaten voor de stroomvoorziening.

Spontaan bood deze Rhenenaar een nieuw aggregaat aan, die hij nog in de schuur had staan. Op de foto de overdracht afgelopen dinsdag aan de organisatie in Bennekom, die het transport van hulpgoederen regelt: www.dutchfarmeinukraine.nl.

De eerstvolgende vrachtwagen vol met hulpgoederen vertrok op woensdag 16 maart via Polen naar de Oekraïne. (Jantje Struif Bontkes / 06 13266388).