Ingezonden brief

Dreigende prijsstijging voedsel

Het is een zware vernietigende oorlog bij de buren van de EU, waar Nederland ook toebehoort.
Heel veel bestuurders zijn bezorgd over het vernietigende agressieve karakter van Landjepik door Machthebbers in Rusland. Dat betekent dat ook bij ons alles veel duurder wordt en door de hoge energieprijzen de telers in de kassen in problemen komen en die stijgende kosten niet meer kunnen betalen. Gevolg minder voedsel, tekorten. Dat geldt voor meer bedrijven en gezinnen. Dat moet de kiezer op 16 maart wakkerschudden.

Dan kun je bij de gemeenteraad verkiezingen afvragen moet onze volksvetegenwoordiging de stikstof-investeringen niet wijzigen. Stikstof laat sommige plantjes in de natuur te snel groeien daar kun je miljarden in stoppen maar die zie je niet meer terug. Je kunt ook meer schapen of andere grazers in de beschermde natuur sturen, zelfde effect, geen overwoekering van een zeldzaam plantje die elders in de wereld volop leeft, dat zie je wel winstgevend terug.

De vraag is? Wat heeft prioriteit: Energietransitie met volgens ervaringscijfers nog op 2,5 kM ziekmakende molens voor mens en dier. Alleen financiƫle opbrengst voor vaak buitenlandse investeerders? Zonneakkers idem dito, die voedselproductie verhinderen.

Wanneer je weet dat er nu al broodgebrek is in de wereld. Is mijns inzien de oplossing pas je aan de oorlogsomstandigheden. Energie kun je ook anders opwekken. Maar 1 hectare goed bemeste akker met tarwe ingezaaid brengt 8000kg graan op, voor een brood heb je 525gr meel nodig dat zijn 15.000 broden x XX hectare? Welke koers zullen die gemeentelijke partijen kiezen met uw stem?

Jan Wiesenekker